In aceasta perioada, toate lucrurile se intampla in online. Din cauza situatiei in care ne aflam, oamenii petrec mult timp acasa si acest lucru se va intampla si in viitor. Tocmai de aceea, prezenta ta online este mai importanta decat a fost vreodata. Site-ul tau acum te reprezinta cel mai mult, el este cartea ta de vizita.
Multi dintre detinatorii de site-uri de e-commerce sau de prezentare, se confrunta cu diferite probleme, fie ele de design, continut sau chiar viteza. Pentru a le preintampina si a avea un site cat mai vizibil, care sa ofere un user experience cat mai bun trebuiesc rezolvate din problemele de mai sus cat mai repede posibil.
Azi o sa iti prezint cum poti imbunatati viteza site-ului tau, astfel, bifam una din cele 3 probleme amintite.
🍋 Cum testezi timpul de incarcare al site-ului tau?
Iata cateva din cele mai relevante tool-uri pentru testarea vitezei site-ului tau:
- Google’s Official Pagespeed Test -> https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
- Webpagetest.org -> https://www.webpagetest.org
- Pingdom tools -> https://tools.pingdom.com
- Primul lucru pe care trebuie sa il stim inainte de a incepe procesul de optimizare a vitezei, este alegerea unui hosting provider bun, deoarece acesta reprezinta un factor major care influenteaza viteza site-ului.
- Al doilea lucru pe care trebuie sa il avem in vedere este alegerea temei. O tema cu multe elemente si mult dinamism, va creste viteza de incarcare a site-ului. Asadar, cauta cele mai bune solutii si verificai care sunt cele mai bune teme in aceasta directie.
- Inainte de a incepe optimizarea vitezei, este recomandat un back-up al site-ului tau, pentru a fi tot timpul in siguranta. Daca ai un site pe WordPress, spre exemplu, instaleaza plug-in-ul WP Database Back-up si efectueaza un back-up pe care il vei salva in calculator.
Daca aceste lucruri sunt in regula atunci putem obtine un scor bun in tool-urile de testare a vitezei, dupa cateva optimizari.
🍋 Pentru optimizarea imaginilor din site poti folosi cu succes si cu usurinta urmatoarele plug-in-uri:
- ShortPixel Image Optimizer (100MB pe luna)
- EWWW Image Optimizer
- Compress JPEG & PNG images (500 de compresii pe luna)
Atentie insa, aceste plug-in-uri fiind gratuite, au limitari la numarul de imagini pe care il poti optimiza.
🍋 O alta optimizare necesara pe care o poti face este instalarea unui plug-in care sa faca caching la pagini. Un plug-in gratuit care sa te ajute sa faci asta este WP Super Cache. Dupa instalarea plug-in-ului si activarea acestuia, mergem pe Settings -> WP Super Cache, la nivelul Easy, vom bifa Caching On.
🍋 Minimizarea fisierelor JS si CSS se va face cu un plug-in numit Better WordPress Minify. Dupa instalarea si activarea lui, la General Options, vom bifa Minify JS files automatically si Minify CSS files automatically. Acest plug-in va face fisierele mai mici, stergand spatiile albe, liniile si caracterele ce nu sunt necesare din JS si CSS.
🍋 Inca o recomandare este folosirea unui CDN (Retea de livrare a continutului) – un CDN pastraza o copie a site-ului nostru in diverse centre de date localizate in diferite locuri. Astfel, acesta va servi unui vizitator site-ul nostru din cea mai apropiata locatie posibila. Asadar, daca avem un site care functioneaza international, ar fi bine sa avem un astfel de serviciu. Cele mai populare servicii de CDN sunt Cloudflare si MaxCDN.
🍋 Compresia fisierelor GZIP din calculatorul tau poate economisi mult spatiu. In mod similar, pentru un site, putem folosi compresia GZIP. Pentru aceasta, vom folosi plug-in-ul PageSpeed Ninja, care permite aceasta compresie.
🍋 Pastrarea de plug-in-uri nedorite pe site, va adauga o cantitate in plus site-ului nostru. Ar fi bine sa ne facem curatenie si sa eliminam plug-in-urile inutile.
Dupa instalarea plug-in-urilor amintite mai sus si optimizarile facute, timpul de incarcare al site-ului nostru se va reduce semnificativ. La compararea Speed testului facut inainte si dupa optimizari se vor vedea rezultate total diferite.
O viteza buna in site va aduce performanta in SEO, in campaniile de marketing digital, dar si in experienta utilizatorului pe site. Statisticile arata ca 47% dintre utilizatori parasesc pagina daca aceasta se incarca greu. Asadar, nu dorim sa pierdem aproape jumatate dintre potentialii clienti, nu-i asa?
Speram ca aceste tool-uri si sfaturi sa iti fie de folos in optimizarea site-ului tau. Pentru mai multe detalii te asteptam la o limonada cu multa informatie digitala si extra sfaturi de optimizare.