Bye Bye Facebook & Instagram Shops

2023 a venit cu schimbări mari în ceea ce privește una dintre cele mai importante funcții ale Facebook și Instagram pentru business-urile de e-commerce: Shops.

Meta a anunțat la sfârșit de aprilie că magazinele fără checkout prin Facebook sau Instagram vor fi dezactivate pe majoritatea piețelor, incluzând pe cea din România. Acestea includ magazinele cu check-out prin mesagerie sau magazinele care direcționează oamenii către un site de e-Commerce.

În alte cuvinte, etichetarea produselor în postări, stories sau reels și crearea audiențelor pe baza persoanelor care au vizitat shop-ul paginilor, sunt acum indisponibile.

Dispariția shop-urilor din Facebook și Instagram are, fără îndoială, implicații atât pentru business-uri, cât și pentru consumatori:

  1. Perspectiva companiilor: multe companii au ajuns să se bazeze pe funcția Shops pentru a-și prezenta și vinde produsele într-un mod eficient. Eliminarea acesteia vor forța companiile să-și reevalueze strategiile de marketing și vânzări pe rețelele sociale, mutându-și, eventual, atenția către alte platforme sau site-uri web tradiționale de e-Commerce.
  1. Perspectiva consumatorilor: comoditatea de a descoperi și de a cumpăra produse direct din social media ne va lipsi tuturor. Cel mai probabil, consumatorii vor începe să recurgă la metode de cumpărături online mai tradiționale, care pot fi mai puțin integrate și consumatoare de timp.

Ce urmează?

Deși pentru moment, eliminarea Shops de pe Facebook și Instagram a reprezentat un regret general, este posibil ca această funcție să revină în viitor. Facebook și Instagram ar putea lucra activ pentru a aborda provocările care au dus la suspendarea Shops. Mai mult, Meta ar putea explora noi modalități de a îmbunătăți experiența de e-Commerce atât pentru companii, cât și pentru utilizatori.

Între timp, companiile sunt încurajate să-și adapteze strategiile la peisajul comerțului online în evoluție. Diversificarea prezenței lor online, explorarea parteneriatelor cu platformele în trend de e-Commerce și optimizarea site-urilor web pentru cumpărături pe mobil îi pot ajuta să continue să ajungă eficient la publicul lor.

Soluții alternative de luat în considerare în strategia de vânzări online

Acum că funcția Shops din Facebook și Instagram nu mai este disponibilă în România, există câteva soluții alternative pe care le poți lua în considerare pentru a-ți vinde produsele online. Iată câteva opțiuni:

  1. Site de eCommerce: Dacă nu îl ai deja, creează-ți propriul site web de eCommerce. Acest lucru îți va oferi control deplin asupra brand-ului, produselor și experienței clienților. Există diverse platforme de e-Commerce disponibile, cum ar fi Shopify, WooCommerce (pentru WordPress), BigCommerce și Magento.
  1. Piețe online: Poate că e timpul să iei în considerare vânzarea pe piețe online consacrate, cum ar fi Amazon, eBay și Etsy. Aceste platforme au deja o bază largă de clienți și o infrastructură propice e-Commerce-ului.
  1. Platforme de rețele sociale: Deși magazinele din Facebook și Instagram s-ar putea să nu fie disponibile momentan, poți utiliza în continuare aceste platforme pentru marketing și te poți bucura de implicarea directă a clienților. Împărtășește imagini ale produselor, descrieri și link-uri către site-ul tău de e-commerce sau alte platforme online.
  1. E-mail Marketing: Creează și menține o listă cu e-mail-urile clienților și lead-urilor relevante pentru business-ul tău. Trimite în mod regulat actualizări despre produse, promoții și oferte speciale și menține-ți publicul implicat.
  1. Aplicații de tip mesagerie: Utilizează aplicații de mesagerie precum WhatsApp si Telegram pentru a comunica direct cu clienții și a facilita vânzările. Împărtășește informații și imagini despre produse și oferiți o experiență de cumpărare fără întreruperi prin mesaje private.
  1. Google Shopping: Ia în considerare crearea unei strategii de Google Ads, care să includă Shopping Ads, pentru a-ți prezenta produsele în rezultatele căutării. Shopping Ads pot fi o modalitate eficientă de a ajunge la clienții potențiali care caută în mod activ produse.
  1. Conținut video, live streams & UGC: Conținutul video și înregistrările live sunt ideale pentru a-ți prezenta produsele și pentru a interacționa cu clienții în timp real. Platforme precum YouTube, Facebook Live și Instagram Live pot fi valoroase în acest scop. UGC – User Generated Content – este o altă modalitate de promovare online în trend. De ce? Nu necesită multe resurse din partea companiei și oferă încredere celorlalți utilizatori. 
  1. Colaborări și parteneriate: Colaborează cu influenceri populari sau cu alte companii de pe nișa afacerii tale pentru a avea acces la publicul lor existent. Acest lucru te va ajuta să îți extinzi acoperirea și să câștigi mai multă credibilitate.

Pro Tip: Pe stories, poți înlocui opțiunea de Tag al produsului din Shop cu opțiunea de adăugare a link-ului produsului direct de pe site.

Amintește-ți că cheia succesului în cazul oricărei soluții alternative este o strategie de marketing clară și bine executată. Asigură-te că prezența ta online rămâne consecventă, ușor de utilizat și captivantă pentru publicul țintă.

Absența magazinelor din Facebook și Instagram nu face altceva decât să ne ofere oportunitatea de a explora noi căi de creștere și inovare și de a fi mereu în căutare de soluții alternative potrivite pentru fiecare business. Iar acest lucru ne place deoarece ne ține „în priză” și la curent cu tot ce mișcă în lumea online-ului.

Echipa noastră te așteaptă cu soluții potrivite business-ului tău. Contactează-ne și haide să ne cunoaștem!