Facebook este despre setari, testare si transmiterea informatiilor potrivite. Atunci cand vrei sa creezi o campanie de Facebook si nu stii de unde sa incepi, fa-o prin a te gandi la clientii tai. Cine sunt ei si ce isi doresc de la tine, de ce esti tu important pentru ei, ce aduci in plus fata de concurenta ta si cum anume produsele tale fac viata mai usoara celor care le cumpara.
Daca nu stii foarte clar cine sunt clientii tai, le vei oferi lucruri total nepotrivite. E ca si cum ai incerca sa vinzi rochii barbatilor si rasaduri de rosii corporatistilor. 🙂 Cat de eficient ar fi?
Dupa ce ai vazut cine sunt clientii tai si care ar fi interesele lor si ai ales informatia/produsul care crezi ca ii va interesa, esti gata sa incepi setarea campaniei. Pentru asta poti sa urmezi pasii de mai jos.
Pasul 1: Stabileste-ti obiectivele
Alege tipul de campanie potrivit pentru ceea ce vrei sa obtii.
Facebook ofera multiple variante de a-ti promova afacerea si fiecare din ele este potrivita pentru un obiectiv pe care ti-l setezi. Daca vrei sa obtii mai mult trafic in site-ul tau, alege campania de trafic, daca vrei ca utilizatorul sa faca achizitii pe site-ul tau, alege campania de conversii, vrei ca oamenii sa interactioneze cu brandul tau, alege campaniile de engagement , daca vrei awareness, alege campania de reach sau awareness. Pentru inscrierea la newsletter sau pentru obtinerea de date utilizabile ulterior, sunt recomandate campaniile de lead ads.
Pentru obtinerea de achizitii in site, poate fi folosita si campania de trafic. Desi obiectivul principal pe care il are acest tip de campanie este atragerea de utilizatori in site, ea poate fi folosita cu rezultate bune si pentru obiective legate de achizitii. Diferenta dintre campania de trafic si cea de conversii este ca in campania de trafic obtii si trafic suficient in site dar si conversii, pe cand in campania care are ca obiectiv strict conversia, traficul este scazut si afisarile se fac mai targetat, catre utilizatorii care sunt cel mai susceptibili sa converteasca. Deci aici sansele de a obtine mai multe conversii sunt mai mari. Acest lucru se intampla, insa, intr-un timp mai indelungat.
Pasul 2: Alege audienta potrivita
Atentie sa selectezi corect orasele in care vrei ca reclamele tale sa se afiseze (acolo unde livrezi, unde ai magazine sau unde ar putea fi clientii tai), varsta si sexul utilizatorilor. Poti alege sa folosesti cu succes audiente care au interese si comportamente asemanatoare cu fanii paginii tale de Facebook, cu utilizatorii din site sau cu cei care au cumparat anterior de la tine, care au vizitat anumite pagini sau categorii din site.
In Facebook se mai pot face si targetari pe:
Demografice:
Interese:
Comportamente:
La acest nivel, sky is the limit. Poti face campanii in care sa targetezi antreprenorii, directorii de marketing, pe cei care cauta activ sa isi schimbe jobul, pe cei care sunt cumparatori activi in online , expatii din Romania, pe cei interesati de diferite subiecte cum ar fi fotbal, cei care calatoresc frecvent sau pe cei care sunt in relatii de diferite tipuri (casatoriti, logoditi, intr-o relatie deschisa, separati, fara o relatie, etc) si multe altele.
Pasul 3 : Placements: cu sau fara Instagram?
Hotaraste daca vrei ca reclamele tale sa se afiseze si pe Instagram sau numai in Facebook sau parteneri. Aici alegerea tine strict de tine, dar decizia iti recomand sa o iei in urma unei analize, pentru ca uneori Instagram poate aduce rezultate bune. Instagram, poate deasemenea, sa iti aduca si conversii dar la un cost mult mai mare decat Facebook si acest lucru sa nu fie eficient pentru tine. Recomandat este sa creezi campanii separate pentru Facebook si Instagram, astfel incat sa poti controla costurile mai bine si sa vezi ce canal iti aduce cele mai bune conversii.
Pasul 4: Optimization and Delivery
Aici este foarte important ca setarea sa fie facuta pe Link Clicks. Din toate testele pe care le-am facut, a reiesit ca aceasta este cea mai eficienta setare pentru obtinerea de conversii. In cazul in care dorim ca utilizatorul sa faca o actiune in site (sa cumpere un produs, sa completeze un formular) iar setarea este facuta pe Landing Page Views, de exemplu, costurile pot creste foarte mult iar rezultatele nu sunt cele asteptate.
Pasul 5: Testeaza, Testeaza, Testeaza.
Pentru rezultate din ce in ce mai bune in campaniile tale, testeaza in permanenta: vizualuri, texte, produse, targetari si orice setari iti vin in minte. Variantele de testare sunt nelimitate. Incepe sa testezi inca de astazi un element cat de simplu.
Acestea sunt setarile de baza care se pot face in Facebook, combinatiile pot fi nenumarate. Sper ca v-a fost de folos si ca de acum inainte veti avea campanii din ce in ce mai performante, cu rezultate care sa va faca sa folositi mare parte din bugetul marketing, in Facebook. 🙂
Spor la teste!
Suna complicat? Apeleaza cu incredere la specialistul tau in marketing, Google Premier Partner. Iti oferim solutii personalizate pentru cresterea afacerii tale prin promovare eficienta. Hai sa vorbim la contact@adlemonade.ro.