TikTok vs Reels – Ultimele Trenduri Prezente la Webstock 2022

Data de 7 Octombrie 2022 a fost blocată în calendar de către mulți iubitori de social media, căci atunci Webstock a sărbătorit ediția anului 2022.

Oamenii deja angrenați în domeniu știu despre acest eveniment, însă mă simt datoare față de cei abia intrați în lumea social media să anunț ce este Webstock și de ce este atât de iubit și apreciat. Webstock este cel mai mare eveniment de social media și comunicare online din România. Fie că lucrezi în Marketing, PR sau Publicitate sau ești atras de sfera creatorilor de conținut, la Webstock vei găsi cele mai noi trend-uri și cei mai cool oameni din domeniu care să te pună la curent cu tot ce este nou sau tot ce “se poartă” prin media, în perioada respectivă.

Dacă nu ai reușit să ajungi la eveniment, e ok, căci noi, echipa adLemonade, din dorința de a fi up-to-date cu tot ce mișcă pe scena digitală, am sintetizat cel mai fierbinte, nou și controversat subiect discutat la Webstock 2022: TikTok. Și nu oricum, ci pus în balanță cu Reels. Este mai eficient? Cum îl folosim? Cât de des postăm? Ce alegem dintre cele două? Așadar, TikTok vs Reels: 4 aspecte ce pot sta la baza strategiei tale digitale.

  1. Engagement

Indiferent dacă postezi pentru un brand sau pentru propriul tău canal, probabil unul dintre principalii indicatori pe care îl urmărești este engagement-ul. Te interesează like-urile, vizualizările și în special comentariile. Data viitoare când îți vei construi strategia de social media, ar fi bine să ai în vedere faptul că pe TikTok, rata de engagement este de 4 ori mai ridicată decât pe Reels, cifrele arătând o rata de 7.44% pe TikTok, în timp ce Instagram-ul are o rata de abia 1.92%.

La capitolul comentarii, îl păstrăm pe TikTok pe locul fruntaș, întrucât video-urile de pe platformă primesc cu 44% mai multe comentarii, decât cele Reels. Însă când vine vorba de vizualizări, putem declara o remiză: dacă Instagram obișnuiește să dea push Reel-urilor postate de conturi mai micuțe, cu o comunitate de sub 10k, TikTok face exact contrariul: expunere mai mare primesc utilizatorii cu o comunitate mai mare, peste 10k.

Un alt lucru de notat despre Instagram este că platforma oferă un push diferit tipurilor de conținut postat. Astfel, Reel este tipul de postare care are cea mai mare rată de engagement, fiind urmat de postările de tip carousel, mai apoi video-urile și single images. 

  1.  Cât de des postezi? 

Știm deja că atât TikTok, cât și Instagram, funcționează pe baza unui algoritm, care obișnuiește să răsplătească cei mai activi utilizatori. Practic, dacă tu postezi regulat și oferi constant conținut, platforma va avea o tendință să îți prezinte postările altor utilizatori, astfel reușind să ai un engagement mai bun și să atingi noi oameni prin conținutul tău.

Ținând cont de acest aspect, probabil unul din ingredientele cheie în strategia ta de social media este un plan editorial bine pus la punct, care să cuprindă 1 TikTok la 2 zile și 1 Reels la 3-4 zile. Astfel, vei fi prezent și constant în comunitatea deja creată de tine și vei avea mai mari șanse să ajungi la oamenii din alte comunități.

  1. Audiențe:

La rubrica audiențe, trebuie să fixăm TikTok drept o platformă unde se găsesc preponderent bărbați, mai exact în proporție de 51.2%, în timp ce Instagram este platforma femeilor, acestea reprezentând un procent de 52%. 

Referindu-ne aici și la categoriile de vârstă prezente pe TikTok, putem spune că o categorie lider este cea de 18-24 de ani, însă utilizatori activi aparțin tuturor categoriilor de vârstă, inclusiv cel de 55+.

  1. Top interests on TikTok:

Când îți creionezi strategia digitală, util este să cunoști ce subiecte sunt de interes pentru utilizatori și să încerci să le înglobezi în conținutul pe care îl produci. Astfel, află că în top 3 interests on TikTok se află Appliances, Life și Financial Services, în timp ce la coada clasamentului se află Travel, Education și Food and Beverages.

Ce este de reținut: Indiferent dacă vrei să produci conținut pentru un brand sau pentru contul propriu, este util să ai în vedere comportamentul utilizatorilor astfel încât să poți targeta eficient audiența posibil interesată. Ideal ar fi o activitate constantă și susținută atât pe Reels, cât și pe TikTok. Încearcă să postezi conținut diferit pe fiecare platformă și să îl adaptezi în funcție de audiența pe care o găsești în acel app.

Dacă ai nevoie de consultanță pe social media și crezi că putem face o echipă bună, nu ezita să ne contactezi la contact@adlemonade.com .

Până la un nou update, stay digital!