Update-uri din Google Ads pe care trebuie să le știi în 2022
Mediul digital este în continuă schimbare, este incontestabil. Acesta este și unul dintre motivele pentru care noi, specialiștii în marketing digital, suntem atât de pasionați de acest domeniu și cuvântul “rutină” ne este complet străin. Noutățile anunțate de Google în ultima perioadă sunt o dovadă în plus că digital-ul evoluează și se modifică neîncetat, iar noi evoluăm și ne adaptăm odată cu el, pentru a continua să ne mândrim cu statutul de Google Premier Partner Agency și în 2022.
Pentru multe branduri din România și de la nivel global, campaniile de Google Ads sunt piatra de temelie a creșterii business-ului și a generării de vânzări/lead-uri. De aceea, am pregătit o listă de update-uri pe care trebuie să le știi în 2022, pentru a crea campanii performante și a-ți crește business-ul online.
- Performance Max – noua generație a campaniilor de Smart Shopping și Local
Google a anunțat pe 27 ianuarie 2022 că începând din luna aprilie a acestui an va începe procesul de migrare a campaniilor de tip Smart Shopping și Local către cea de Performance Max. Așadar, spre finalul lui 2022 ne vom lua adio de la unele dintre campaniile noastre preferate, cea de Smart Shopping, care a stat la baza performanței conturilor de e-Commerce în ultimii ani.
Pentru campaniile Smart Shopping existente deja în conturi, upgrade-ul la Performance Max se va face foarte simplu, printr-un tool “one-click”. Din septembrie acest update va fi făcut automat în toate conturile.
Sursa: Google
Performance Max utilizează machine learning pentru a aduce performanță maximă pe întreaga rețea Google prin plasarea ad-urilor pe YouTube, Display, Search, Discover, Gmail and Maps cu ajutorul unei singure campanii. Această campanie se folosește de algoritmi pentru a automatiza complet munca unui marketer în ceea ce privește ad copy, targeting, bidding și poate ajunge la audiențe de high-intent la care nici nu te-ai fi gândit.
Sursa: Google
Așadar, Performance Max este unul din trendurile care nu pot fi ignorate în 2022, datorită beneficiilor pe care le promite:
- 100% goal-oriented, 100% performance
- Rezultate rapide
- Raportare
- Creșteri de peste 10% la nivel de valoare a conversiilor, comparativ cu Smart Shopping
2. Focus pe First-party data
Google a început deja să limiteze datele disponibile pentru cei care fac campanii plătite pe platformă. Google Chrome, de exemplu, plănuiește să elimine third-party cookies până în 2023. În aceste condiții, first-party data vor deveni foarte valoroase în targetarea campaniilor, având în vedere că acestea respectă principiile etice și legale pentru protecția datelor userilor.
“First-party data” sunt acele date pe care orice website le colectează deja precum: adrese de email, nume etc pe care un user le furnizează atunci când completează un formular din website; useri care și-au creat cont sau au făcut o achiziție în magazinul online sau baza de date cu adresele de e-mail ale abonaților la newsletter, clienților, partenerilor etc. Așadar, nu uita să adaugi în cont listele tale de clienți/abonați și să le updatezi periodic.
3. Consent Mode
Consent mode este o funcție nouă, care ne permite să ajustăm modul în care funcționează tag-urile noastre din Google Ads în funcție de statusul privind consimțământul acordat politicii de cookie de către fiecare utilizator. Astfel vom putea avea o acuratețe mai mare asupra ratei de conversie.
Sursa: Google
4. Enhanced Conversion
La fel ca soluția de Advanced matching utilizată de Facebook, conversiile îmbunătățite permit Google Ads să insereze date despre clienți dintr-o acțiune de conversie și apoi să potrivească aceste date cu reclamele vizualizate prin alte device-uri.
Pe scurt, enhanced conversion ne ajută să îmbunătățim acuratețea măsurării conversiilor din campaniile Google Ads, fiind o funcție care completează tagurile de conversie existente prin trimiterea datelor de conversie de pe site-ul tău către Google, într-un mod sigur din punct de vedere al confidențialității.
Măsurarea rezultatelor campaniilor cu obiectiv de lead generation devine mai ușoară prin introducerea de către Google a conversiilor îmbunătățite chiar și pentru lead-uri.
Înțelegerea modului în care lead-urile generate în campaniile online se convertesc în vânzări de servicii/produse este crucială, iar acest update ne poate ajuta să generăm rezultate foarte bune pentru clienții noștri.
Sursa: Search Engine Journal
4. Value based
Campaniile data-driven sunt folosite tot mai des. La un nivel basic, AI poate recomanda keywords și automatiza anumite task-uri simple și repetitive. La un nivel mai avansat, are abilitatea de a aduce creșteri semnificative de ROI pentru că are acces rapid la informații despre audiența targetată și stochează aceste informații pentru utilizări ulterioare. Astfel, advertiserii beneficiază de avantajul de a reuși să plaseze reclamele în fața audienței potrivite, la momentul potrivit.
6. Bye Bye Expanded Text Ads
Știam deja de ceva timp, însă anul acesta chiar se întâmplă: ne luăm adio de la reclamele de search de tip expanded search ads (ETA). Începând cu 30 iunie 2022 singurul tip de reclamă disponibil în campaniile standard de search va fi cel de Responsive Search Ads (RSA), care s-a dovedit a avea un CTR mai mare și o rată de conversie sporită cu 7%.
Reclamele de tip ETA existente în conturi vor continua însă să ruleze și să fie incluse în raportări. Vom avea posibilitatea să trecem automat la RSA-uri printr-un singur click.
Sursa: Programmingtent.com
7. Smart bidding + Broad match keywords + Responsive Ads = LOVE
De mai bine de 2 ani, am început să ne obișnuim cu automatizările din campaniile de PPC, cu opțiunile de smart bidding, cu smart creatives, folosirea first-party data și auto-applied recommendations, promovate intens de Google Ads, iar acest trend este în plină ascensiune.
Noile best practices pentru campaniile de Search constau în utilizarea unei strategii automate de bidding (Maximize Conversions, Maximize Conversions cu tCPA, Maximize Conversion Value, Maximize Conversion Value cu tROAS), cuvintele cheie pe broad match și reclama tip responsive.
Deși lucrurile par a fi mult mai simple acum, la nivel de implementare, odată cu adoptarea noilor best practices din campaniile de Search, focusul specialiștilor nu mai este pe implementare și optimizare, ci pe înțelegerea funcționării sistemului de machine learning, pe regândirea strategiei de marketing digital și pe a oferi sistemului toate datele necesare pentru a funcționa cât mai eficient și pentru a maximiza rezultatele campaniilor Google Ads în concordanță cu obiectivele de business ale clientului.
8. Extensii de imagine în YouTube
Recomandarea noastră este să adaugi toate tipurile de extensii posibile, pentru a-ți optimiza reclamele de search, obținând un plus de vizibilitate și CTR (click through rate) mărit.
Știai că extensiile de imagine, atât cele clasice, cât și cele dinamice sunt disponibile acum și în YouTube search pe aplicația mobilă?
În lumea în continuă evoluție a marketingului digital, câștigă cel care se adaptează cel mai repede și mai bine. Confidențialitatea și inteligența artificială par să fie cele mai importante de urmărit anul acesta, iar o înțelegere amplă a modului de funcționare a acestora, va duce inevitabil la campanii de succes.
Dacă și tu ai nevoie de o strategie smart de promovare în Google Ads, îți punem cu drag expertiza noastră la dispoziție.