10 trenduri în marketingul digital în 2022

Am pășit în 2022 în forță și sperăm că și tu. Ca să ai un început de an inspirat, ți-am pregătit principalele trenduri din digital, din perspectiva specialiștilor adLemonade. Savurează-le și aplică ce ți se potrivește:

  1. Laura îți recomandă: Shoppable content 

În contextul unei creșteri de 30% a zonei de eCommerce în 2021, contentul online a devenit din ce în ce mai “shoppable”, fie că vorbim de postările din social media – Facebook, Instagram, TikTok – sau de video-urile de pe YouTube. 

Marea provocare pentru branduri în 2022 este de a crea conținut care să fie atât valoros, relevant, coerent și aliniat valorile brandului, cât și orientat spre vânzare. Conținutul oferit potențialilor clienți poate face o diferență majoră în procesul de transformare a acestora din prospecți în clienți. 

Platformele de social media au dezvoltat funcții din ce în ce mai complexe de vânzare și, cu siguranță, noi “shoppable features” vor apărea și în 2022. De exemplu, în Instagram avem:

  • Tabul de Shop de pe profilul brandurilor 
  • Tabul de Shop din Instagram Explore
  • Collection Tab care îți permite să salvezi produsele etichetate
  • Etichetarea de produse în postările din feed, fie ele de tip imagine sau video 
  • Etichetarea de produse în stories și adaugarea de linkuri active către produsele din site
  1. Sfatul Liviei: Branding și crearea de comunități

Mediul online devine din ce în ce mai aglomerat la nivel de creare de conținut mai mult sau mai puțin valoros. Userul trebuie să filtreze drastic conținutul pe care îl consuma și de aici apare nevoia de a crește încrederea în cel care îl creează. 

Pentru a crește încrederea userului astfel încât acesta să fie dispus să plătească pentru un produs sau serviciu online, este nevoie să se creăm o relație cu utilizatorul, să generăm awareness al brandului către grupuri de audiente cât mai largi, și, de asemenea, să ne asigurăm că userul odată ce a intrat în contact cu produsul sau serviciul pe care îl oferim, va rămâne aproape de noi. 

Crearea de comunități și crearea unui brand sunt acțiuni pe termen lung, dar acestea asigură prezența pe piață a business-ului tău pentru mult timp. 

  1. Cătălina spune: Investește în YouTube Shorts

YouTube Shorts îți permite să produci videouri verticale scurte, cu funcții precum video segmenting, app-based recording și musical overlays. Videourile pot dura cel mult 60 de secunde și nu sunt urcate pentru o perioadă limitată de timp, precum YouTube Stories.

Companiile care au o prezență activă pe YouTube, precum și influencerii care au creat conținut Shorts, au înregistrat o creștere a numărului de followeri, datorită expunerii organice pe care le oferă noul format. Deci, dacă YouTube este un canal prezent în mixul tău de marketing, atunci conținutul de tip Shorts este un “must” pentru tine.

De asemenea, dacă publicul tău țintă este din generația X, atunci promovarea și crearea de conținut pe TikTok nu sunt tocmai cele mai fructuoase pentru acest segment de public. Însă, YouTube și în special formatul Shorts, ar fi o soluție perfectă, instrumentele fiind aproape aceleași, iar audiențele potrivite cu cele ale business-ului tău.

Dacă încă nu ai reușit să beneficiezi de pe urma noului format de video din YouTube, în 2022 este cel mai potrivit timp să o faci.

  1. Trendul Dianei: Conținut generat de utilizatori

Fun fact: consumatorii sunt cu 56% mai predispuși să cumpere ceva după ce au văzut o fotografie a produsului tău distribuită de clienți. Utilizatorii au încredere că alți consumatori vor fi sinceri dacă un anumit produs sau serviciu își merită sau nu banii.

Așadar, conținutul generat de utilizatori (UCG) este un instrument esențial în arsenalul unui brand pentru a obține mai mulți urmăritori pe Instagram. Când vine vorba de acest tip de conținut pentru un magazin online, poți începe prin a cere clienților să împărtășească experiențele și imaginile lor preferate cu produsele brandului.

Conținutul generat de utilizatori poate fi orice tip de conținut – cum ar fi videoclipuri, fotografii, recenzii, audio și multe altele – obținute de la urmăritori.

  1. Roxana recomandă: First-party data – un must pentru advertiseri

Atât Google, cât și Facebook și Apple vor să limiteze datele disponibile pentru cei care fac campanii plătite pe platformele lor. Google Chrome, de exemplu, plănuiește să elimine third-party cookies până în 2023.

În aceste condiții, first-party data vor deveni foarte valoroase în targetarea campaniilor, având în vedere că acestea respectă principiile etice și legale pentru protecția datelor userilor. 

“First-party data” sunt acele date pe care orice website le colectează deja precum: adrese de email, nume etc pe care un user le furnizează atunci când completează un formular din website; useri care și-au creat cont sau au făcut o achiziție în magazinul online sau baza de date cu adresele de e-mail ale abonaților la newsletter, clienților, partenerilor etc.

Atât în Google Ads, cât și în Facebook, există deja posibilitatea să adaugi listele de clienți, abonați, prospecți etc. ca și audiențe targetate și să creezi audiențe noi pe baza lor. Va fi nevoie să le updatezi des în 2022 pentru că vor deveni o bază bună pentru “era fără third-party data”.

  1. Trendul Cristinei: Ascensiunea AI în digital marketing continuă cu Performance Max 

În 2022 va continua ascensiunea AI în digital marketing, iar campaniile data-driven vor fi folosite tot mai des. La un nivel basic, AI poate recomanda keywords și automatiza anumite task-uri simple și repetitive. La un nivel mai avansat, are abilitatea de a aduce creșteri semnificative de ROI pentru că are acces rapid la informații despre audiența targetată și stochează aceste informații pentru utilizări ulterioare. Astfel, advertiserii beneficiază de avantajul de a reuși să plaseze reclamele în fața audienței potrivite, la momentul potrivit.

În noiembrie, Google a anunțat ca noul tip de campanie Performance Max a încheiat faza de  testare cu rezultate foarte bune și va fi disponibil cât mai curând pentru toți advertiserii. 

PMax utilizează machine learning pentru a aduce performanță maximă pe întreaga rețea Google prin plasarea ad-urilor pe YouTube, Display, Search, Discover, Gmail and Maps cu ajutorul unei singure campanii. Aceasta campanie se folosește de algoritmi pentru a automatiza complet munca unui marketer în ce privește ad copy, targeting, bidding și poate ajunge la audiențe high intent la care nu te-ai fi gândit.

Performance Max este unul din trendurile care nu pot fi ignorate în 2022, datorită beneficiilor pe care le promite:

  • 100% goal-oriented, 100% performance – În funcție de obiectivul tău și cu ajutorul AI, vei găsi profilul de client pe care îl cauți.
  • Rezultate rapide – Cu ajutorul informațiilor stocate prin machine learning vei obține rezultate mult mai repede
  • Raportare – În pagina Google Insights vei avea acces la rapoarte pentru a analiza performanța ad-urilor

Testează și tu acest tip de campanie și împărtășește cu noi rezultatele!

  1. Diana says: TikTok – Just do it

TikTok a crescut de la aproximativ 500 de milioane de utilizatori în 2019 la aproximativ un miliard în 2020. Deci garantat că oamenii vor continua să folosească TikTok, la fel și brandurile.

Odată cu pandemia, foarte multe branduri și-au îndreptat atenția și resursele în online, iar în cazul nostru, TikTok a fost folosit de o mulțime de branduri de e-commerce. Chiar și în 2022, acest trend va continua și multe branduri se vor folosi de TikTok pentru a-și promova produsele, atât organic, cât și cu reclame.

Mai mult de atât, această platformă va fi locul unde activitatea influencerilor va lua amploare.

Instagram este locul ideal dacă dorești să cauți influenceri. Dar în 2022, va exista o creștere accelerată a influencerilor pe TikTok și multe branduri vor apela la aceștia pentru parteneriate.

Așadar, dacă nu ai început să te promovezi pe TikTok, fie organic, fie cu reclame, nu mai sta pe gânduri!

  1. Trendul Anabelei: Automatizarile in PPC  vor trece la urmatorul nivel

Specialiștii PPC sunt deja obișnuiți cu opțiunile de smart bidding, smart creatives și auto-applied recommendations promovate intens de către Google în ultimii 2 ani, însă, în 2022, cred că ele vor trece la următorul nivel de rafinare. 

Machine learning va deveni din ce în ce mai accurate pentru că va avea din ce în ce mai multe date, și, odată cu încărcarea first-party data, va potența și mai mult puterea de predicție a mașinii. Așadar, vom face trecerea de la keyword-based marketing la audience-based marketing, iar rolul specialistului va fi cel de înțelegere avansată atât a modului de funcționare a “mașinii” de marketing care e Google sau Facebook, acel modus operandi specific fiecărui ecosistem, pentru a putea reprezenta cât mai bine interesele clienților pe care îi deservim și a maximiza rezultatele campaniilor, cât și a business-ului clientului și a obiectivelor sale.

 Astfel, investim mai mult timp în strategie, suport client și acțiuni macro, dar ținem aproape și monitorizăm eficiența automatizărilor care să aducă rezultatul dorit.

  1. Romeo recomandă: Conversational Marketing

Pentru a ajuta la creșterea relațiilor personale dintre clienți și brand, este o idee bună să utilizăm o abordare conversațională. Implementarea marketing-ului conversațional ne permite să utilizăm aproape de fiecare dată fiecare canal de marketing pentru a satisface nevoile clienților noștri. Acestea includ: email-uri personalizate, client chatbots, videoclipuri și multe altele.

Dacă clienții doresc să contacteze un brand, nu vor să aștepte zile sau ore pentru a primi răspunsuri. Statisticile spun că 82% dintre consumatori așteaptă un răspuns instant la întrebările lor. Oamenii vor ca ceea ce întreabă, chiar dacă este în miezul nopții, să li se răspundă. Dacă nu pot obține informațiile de la tine, se vor uită imediat la concurență ta. 

Implementarea marketing-ului conversațional pe site-ul tău va elimina presupunerile și va ajuta să vă asigurați că clienții tăi primesc exact ceea ce au nevoie în timp ce interacționează cu brand-ul tău. Acest lucru se realizează prin utilizarea unui stil de comunicare axat pe dialog pentru a ajuta la îmbunătățirea engagementului și la convertirea cât mai multor vizitatori în clienți.

10. Octavian îți propune Platforme PPC Alternative

Dacă în 2022 ți-ai propus să te extinzi în afara granițelor, iată un pont care ți-ar putea fi util. Când vine vorba de PPC pentru piețele internaționale, Google și Facebook au dominat industria cu 37,2% și, respectiv, 19,6% din piața de publicitate digitală din SUA. Dar utilizatorii petrec acum mai mult timp pe platforme de nișă.

De exemplu, din ce în ce mai mulți profesioniști interacționează pe LinkedIn, în timp ce cumpărătorii petrec mai mult timp navigând și cumpărând pe Amazon în SUA. De aceea, este important să luăm în considerare platformele alternative PPC în 2022.

Există o mulțime de platforme PPC alternative pe care le puteți utiliza pentru a vă diversifica cheltuielile publicitare, cum ar fi:

  • AdRoll: AdRoll este specializat în retargeting și publicitate afișată pe mai multe dispozitive. Permite companiilor să difuzeze reclame pe mai multe canale dintr-un singur loc și ajută companiile să genereze 246 de miliarde de dolari în vânzări în fiecare an.
  • LinkedIn: Dacă sunteți o companie B2B, atunci LinkedIn este cea mai bună platformă pe care să faceți publicitate. Cu opțiuni de direcționare, cum ar fi titlul postului, companie, industrie, educație, vechime, interese și conexiuni cu companie, puteți ajunge până la 630 de milioane de utilizatori.
  • Amazon: Amazon primește peste 197 de milioane de oameni în fiecare lună. Dacă sunteți un comerciant cu amănuntul de comerț electronic, publicitatea pe Amazon are sens. Nu trebuie să fii vânzător pe Amazon pentru a-ți face publicitate produselor. Îți poți redirecționa clienții către site-ul tău cu un CTA.
  • Bing: Bing alimentează 36,2% dintre interogările de pe desktop și 11,2 miliarde de căutări lunare (și, conform Microsoft, vă pune în legătură cu 49,4 milioane de utilizatori pe care Google nu îi poate ajunge în SUA).

Mulțumim că ne-ai urmărit până la final. Îți dorim spor în adoptarea acestor trenduri (cele care se potrivesc business-ului tău, bineînțeles) și, dacă ai nevoie de ajutor pe partea de strategie digitală sau implementări de campanii smart de performance marketing, scrie-ne la contact@adlemonade.com. Un 2022 cu ROAS excelent și cu conversion value maxim!