Cumpărăturile online au crescut în ultimul deceniu cu peste 85%. Oamenii preferă mai degrabă să cumpere online, decât să viziteze magazinele fizice, cu atât mai mult cu cât pandemia a schimbat comportamentul consumatorilor.
Cum ne creștem vânzările într-un timp foarte scurt? Îți spunem noi secretul. Îți generezi un feed de produse în mod corect din site-ul tău și îl vei putea folosi într-o campanie Google Shopping. Indiferent dacă alegi campania de Standard Shopping, sau pe cea de Smart Shopping, vei observa că vânzările tale vor crește imediat.
Îți vom prezenta în continuare un ghid de creare a unui feed de produse.
Cu Google Shopping Ads, ori de câte ori cauți un anumit produs, Google îți va genera un rezultat precum:
Cu ajutorul acestui feed de produse corect creat, vei putea să faci și tu o astfel de campanie, Google Shopping Campaign. Aceste reclame cu produse sunt foarte atrăgătoare și majoritatea cumpărătorilor își găsesc produsele dorite în acest mod.
Dacă o să îți faci feed-ul corect și produsele tale pot apărea în aceste rezultate.
Mai întâi, ai nevoie de un cont Google Merchant Center. Aici se va încarca feed-ul de produse pentru a le promova mai apoi prin Google Ads.
Google are câteva specificații pe care trebuie să le urmărim în momentul în care facem acest feed. Când are loc încărcare produselor, Google se va uita după anumite date specifice. Mai jos sunt categoriile de date care trebuie incluse în feed și câteva exemple pentru fiecare în parte.
Un feed de produse Google (în format XML) al unui produs arată în felul următor:
Feed-ul trebuie să conțină următoarele date pentru fiecare produs în parte:
-Product ID
-Product Title
-Product Description
-Product Link/URL
-Product Category
-Google Product Category
-Product Image URL
-Stock Availability
-Regular Price
-Product Condition
-Manufacturer/Brand Name
-GTIN( Global Trade Item Number)
-MPN(Manufacturer Part Number)
-Identifier
-Adult Content
-Multipack
-Bundle
-Material
-Age Group
-Color
-Gender
-Size
-Pattern
-Item Group ID
Fiecare atribut este inclus în următorul format din feed:
<g: Nume atribut> Date atribut </g: Nume atribut>
În funcție de tipul de produs și de variantele produsului, atributele pot exista sau nu.
Product ID – este un identificator unic în magazinul tău online. Se poate folosi și product SKU ca și product ID.
Product Title – este vorba de numele produsului care va fi afișat. Când setăm titlul produsului este recomandat să fie specificată fiecare caracteristică specială, cum ar fi culoare și numele brandului împreună cu numele produsului. Acest lucru va crește CTR-ul (rata de click). Dacă folosești în numele produsului “transport gratuit” sau alte titluri promoționale, acestea vor fi dezactivate.
Product Description – adaugă o descriere corectă a produsului tău. Asigură-te că evidențiezi toate caracteristicile pe care le poate avea acel produs pentru a atrage cât mai mulți cumpărători.
Product Link – Acesta reprezintă link-ul paginii de produs sau URL-ul produsului. Când un user va vedea produsul în Google și îl va accesa, acesta trebuie să îl ducă pe un link valid ce reprezintă produsul din imagine. Este recomandat ca titlul produsului să fie prezent în link. Asigură-te că domeniul tău este verificat și începe cu http sau https.
Product Category – Acesta este tipul produsului sau categoria în care se află produsul în magazinul tău online. Este un atribut optional, dar îl recomandăm pentru o mai bună vizualizare pentru vizitatorii site-ului.
Google are o listă proprie de categorii pe care trebuie să o utilizezi pentru a clasifica produsele în Google Shopping. Acest atribut trebuie setat în conformitate cu taxonomia necesară. Aici poți găsi lista cu categorii și taxonomie Google.
În exemplul de mai jos se poate vedea în partea stângă care sunt categoriile dintr-un magazin online, iar în partea dreaptă se pot vedea categoriile Google.
Product Image URL – Aici trebuie să introducem link-ul imaginii principale a produsului. Imaginea nu trebuie să conțină texte promoționale sau logo-uri, deoarece va fi dezaprobată instant. Trebuie să ții cont că imaginea este factorul cel mai important în alegerile pe care le fac cumparatorii și să folosești imagini reprezentative, atractive, clare și calitative.
Stock Status – acest tag indică dacă produsul este încă în stoc sau dacă este sold out.
Regular Price – acesta reprezintă prețul produsului (de obicei înainte de text). Există și varianta de sale price pentru produsele cu preț promoțional.
Product Condition – prin acest atribut îi arătăm lui Google dacă produsul nostru este nou sau folosit. Se pot folosi următoarele valori: “new”, “refurbished” sau “used”.
În cazul în care produsul nu conține un GTIN (sau UPC, EAN, JAN) putem să furnizăm un MPN. Pentru acest MPN putem să folosim SKU-ul produsului.
Age Group este necesar doar dacă produsul se află în categoria Google Apparel & Accessories sau în subcategoriile ei. Google acceptă următoarele valori: newborn, infant, toddler, kids, adult.
Acestea sunt atributele care trebuie folosite pentru un feed corect Google.
În funcție de CMS-ul folosit pentru crearea magazinului online, există diferite plugin-uri cu ajutorul cărora poți construi aceste feed-uri de produse într-un mod mult mai ușor și mult mai rapid.
Spor la vanzari!