Cum sa incepi anul cu bine in PPC

Odata cu inceputul noului an poate te gandesti ce actiuni sa intreprinzi in contul tau de Google Ads ca sa pornesti cu dreptul. Publicitatea pay per click (PPC) necesita atentie continua si poti pierde multi bani daca ai o abordare de genul am setat si am uitat de cont. Conturile PPC genereaza un volum mare si constant de date care este extrem de util pentru optimizarea bugetelor, bidurilor si reclamelor, dar poate fi dificil sa interpretezi aceste date si sa le transpui in imbunatatirea indicatorilor de performanta. Imbunatatirea gestionarii contului va rezulta in conversii mai multe sau mai calitative la costuri mai bune. Urmatoarele recomandari, desi nu sunt exhaustive, reprezinta un bun punct de plecare.

O campanie din reteaua de cautari Google presupune activitati saptamanale, bilunare si lunare care au ca scop calibrarea si optimizarea conversiilor, a costurilor si a strategiei generale.

1. Revizuieste strategia de cuvinte cheie

Sursa foto: https://agilemedia.com

Ruleaza un raport de analiza a cuvintelor cheie din cont , cu atentie speciala la cuvintele care au o rata buna de click, dar rata scazuta de conversie. Pauzeaza cuvintele care cheltuie mult fara sa converteasca pe masura sau pe cele care au rata de click scazuta.

Cauta cuvinte noi potentiale pe care sa le adaugi in cont folosind instrumente destinate acestui scop (ex.: Keyword Planner) si raportul care contine expresiile folosite de utilizatori in cautarile efectuate care au determinat afisarea anunturilor din cont (Search Terms Report). Pentru informatii suplimentare studiaza si strategia de cuvinte cheie a competitiei (poti folosi spyfu sau semrush, de exemplu). Parte din cuvintele noi sau cele existente, cu performante foarte bune, vor trebui, probabil, incluse in grupuri noi. Atentie si la tipurile de potrivire (match types) optime pentru afisarea anunturilor pe cautarile cele mai relevante pentru produsele sau serviciile oferite. Aceasta este o activitate care recomandam sa fie facuta o data la doua saptamani.

2. Gestioneaza cuvintele negative

Cuvintele negative sunt foarte importante pentru campanii care sa cheltuie mai putin si sa converteasca mai mult pentru ca impiedica afisarea anunturilor utilizatorilor nerelevanti. Ruleaza un search terms report si identifica termenii pe care ii poti adauga pe negativ la nivel de grup sau campanie. Asigura-te, de asemenea, ca nu exista cuvinte negative care sa iti blocheze trafic valoros. Pentru campanii noi, aceasta sarcina este cel putin saptamanala, iar pe masura ce raportul nu mai este intesat de cautari nerelevante, sarcina se poate desfasura si o data la doua saptamani.

3. Optimizeaza bugetele si bid-urile

In Google Ads bugetele se stabilesc la nivel zilnic. Verifica sa vezi daca nivelul la care sunt setate in momentul de fata asigura incadrarea in bugetul lunar. Daca bugetul este depasit sau nu se cheltuie, este nevoie de o analiza mai amanuntita pentru a vedea care sunt motivele. Strategia de bidding trebuie verificata pentru a te asigura ca nu licitezi sume prea mari pentru cuvinte cu performanta slaba. Bugetele si bid-urile ar trebui revizuite saptamanal.

4. Revizuieste paginile de destinatie din site

Image result for landing pages a/b testing
Sursa foto: https://www.mdirector.com

Experienta pe care utilizatorii o au atunci cand ajung in site este cheie in ceea ce priveste conversia si atunci este importanta optimizarea continua a acestora. Daca este posibil, muta traficul din paginile mai putin performante catre cele care au rata de conversie mai buna. Genereaza variatii pornind de la paginile cu performante superioare si ruleaza teste pentru a vedea ce vizualuri performeaza mai bine, ce titluri sau texte, dar doar cate un element per test. Daca schimbi 3 elemente in cadrul unui test, nu o sa stii ce anume a influentat rezultatele acestuia si nu poti lua deciziile corecte.

Asigura-te, de asemnea, ca paginile includ cuvinte pe care le ai incluse in campanie si in anunturile tale pentru a-ti imbunatati scorul de calitate.

 

5. Improspatarea anunturilor

Fa o analiza a performantei anunturilor din cont per grup si opreste-le pe cele cu rata de conversie scazuta. In locul lor scrie alte aunturi si testeaza-le performantele in comparatie cu cele care performeaza bine din respectivul grup. Google recomanda un minimum de 3 anunturi per ad group, iar unul dintre ele ar trebui sa fie mereu unul nou, in teste. Poti testa un titlu sau o descriere si asigura-te mereu ca accentul in toate anunturile este pe beneficiile produsului sau serviciului, nu pe caracteristicile acestuia. Pentru un cont mai mic aceasta activitate poate fi intreprinsa o data pe luna, iar pentru cele cu volume mai mari, de doua ori pe luna.

6. Optimizarea in functie de momentele zilei 

Pentru toate campaniile care au adunat volume suficiente, revizuieste performanta in functie de ziua saptamanii si ora zilei. Astfel, poti creste sumele licitate in momentele in care performanta este optima si sa le scazi acolo unde nu sunt conversii sau sunt foarte putine. De regula, aceste verificari se fac lunar.

7. Verificarea setarilor campaniilor

Erorile in setarile pe care le facem campaniilor sunt usor de trecut cu vederea si, in timp, te pot costa mult. Pentru a preveni astfel de situatii, verifica lunar setarile tuturor campaniilor din cont. Asigura-te ca targetezi corect din punct de vedere geografic, dispozitivele potrivite, reteaua de search fara display in campaniile din reteaua de cautari Google. Verifica de asemenea optiunile avansate la targetarea geografica deoarece este o mare diferenta intre targetarea oamenilor care se afla fizic intr-un anumit oras sau a celor care sunt interesati de acel oras. De asemenea, setarea optiunii de livrare pe accelerat in loc de standard ti-ar putea cheltui bugetul zilnic mult mai rapid, lasand ultimele ore ale zilei neacoperite.

Nu te opri aici! Campaniile PPC nu pot fi conduse pe pilot automat, ci au nevoie de atentie continua, teste si analiza constanta a datelor obtinute. Ai nevoie de ajutor cu campaniile de Google Ads? Hai sa povestim la o limonada cu PPC.